Wednesday, March 1

Seoul Trip Part 1

Assalamualaikum. It had been a long time since I updated my blog. Biasalah, malas dan sebab dah lama sangat tak menulis, agak susah nak mulakan balik. But, semalam I spent hours edit balik this blog and decorate it once again, so semangat sikit nak tulis something. Ok after a long hiatus, I want to blog about my trip to Seoul a month ago ? yeay!

Seoul Trip
Date: 28 Jan - 4th February 
Clique : Fit

I never went to travel abroad before and this was my first time ever ( after Japan of course) so I was very excited to look forward! Alhamdulillah everything went well walaupun ada beberapa perkara yang agak tak memuaskan, but it's okay, we had a lot of fun of course.

Day 1 - Narita Airport to Incheon Airport, Itaewon & Namsan Tower

Kitorang gerak dari Narita Airport, flight pukul 1:30 a.m. It took 3 hours, dalam flight kitorang tidur je sebab dah malam kan then sampai terus siang! Dekat Incheon airport beli T-money untuk transportation. Macam kad suica kalau dekat Jepun ni. Harga 4000won tapi kena topup sendiri so kitorang topup another 20000 won dekat mesin. Terus gerak ke Juan Station, rumah kawan Fit. Rupanya dari Juan Station kena naik bas baru sampai ke rumah tu. And for the first time, kitorang sesat sebab bas yang kitorang naik takde langsung english and tulisan Hangul je! Last2 kena marah dengan pakcik bas sebab dah sampai last stop kitorang tak turun2 sobsob. Last2 naik teksi je haha easy.

Sampai je rumah, sambung tidur sebab awal lagi waktu tu. Then dalam pukul 10 pagi, bangun and siap. Waktu tu lapar yang amat so kitorang keluar dari rumah cepat but back then again kena naik bas nak pergi subway station, and it was freaking cold ok! Kitorang sesat lagi taktahu nak naik bas sebab station bas dia takde alphabet, langsung tak faham. Ramai juga lah orang yang kitorang tanya tapi tetap sesat, last2 ada pakcik bas baik hati bawak naik bas and stop kan dekat bus stop yang boleh pergi station. Alhamdulillah.


  • Itaewon

So, destinasi pertama kitorang ialah Itaewon sebab kitorang nak makan! Dekat sini banyak sangat makanan halal. From Indonesian dishes, Turkey, Indian also Korean dishes. So kitorang makan dekat Muree Halal Korean Food. Sedap and berbaloi la jugak harganya sebab portion makanan dia banyak. Then, pergi Masjid Itaewon, jalan2 bandar Itaewon and also pergi Line Store dekat situ but seriously sejuk sangat k.



Dating with this cutie

Itaewon Mosque

  • Namsan Tower
Namsan Tower terletak dekat atas bukit, so kalau nak pergi sini kena daki bukit ataupun naik cable car. Disebabkan kitorang tak nak spend too much dekat cable car, kitorang decide untuk daki bukit then turun dari Namsan Tower naik cable car. Seriously, regretted a bit sebab it was sooo cold ok! Rasa cam nak pengsan pulak mendaki dalam sejuk2 tu. It took almost 45 minutes k, still a long journey. Rasanya kalau tak sejuk sangat boleh je nak daki tu tapi sebab sejukkk sangat, rasa nak give up k waktu daki tu! 

 
Heart&Lock Namsan Tower

It was freezing cold k! Waktu ni dah badmood sebab sejuk sangat tapi Fit tetap gigih nak ambil2 gambar.

Day 2 - Gyeongbokgung Palace & Dongdaemun

Dekat Seoul banyak palace, so tak payah masuk semua, just masuk satu je dah cukup. So, palace ni agak besar ok dan kitorang tak habis pun jalan, sebab it was snowing cats and dogs and extremely wet and cold! 




Dekat sinilah my T-Money card hilang k! And tak larat nak cari sebab snowing dan sejuk sangat. Pasrah je beli card baru, baru guna berapa kali je, how careless am I :(

Sejuk sangat ok, then we found macam cafe, tapi in a classic way so minum tea, panaskan badan dulu. Then jalan2 tetiba sampai National Folk Museum of Korea, so masuk je lah sebab free, but I'm not into this stuff so just jalan2, Fit je semangat ambil gambar dalam museum lol haha


Then, we had our lunch+dinner at Indian restaurant yang ada dekat2 dengan situ. Not really bad but the taste was ok, and we didn't have any choice that time. During night, we went to Dongdaemun for shopping, but actually we couldn't find the market place like, tapi dekat situ banyak bangunan shopping so kitorang masuk je jalan2 and adalah beli sikit. 

Day 3- Buchok Village and Hanbook 

Sebenarnya Buchok Village is just a residential area, but in clasiccal way la. Cantik sangat and boleh bajet2 macam dekat Korea waktu zaman dulu. Disebabkan view yang cantik inilah,  kitorang sewa Hanbook, traditional Korean attire.  Dekat area sini banyak je rental and harga lebih kurang sama je.
So pilihla mana2 corak design yang kita nak, nanti dia pakaikan. Dekat rental store ada locker, so we can put our stuffs there, and dapat jugak bag kecil untuk bawa barang2 yang berharga. Buchok Village ni berbukit, bersedia lah untuk daki turun bukit with very beautiful scenery. 



And we had our photoshoot !

Jalan2 then sampai Samcheong Area, dekat sini banyak cafe hipster la. Sebab sejuk sangat kitorang masuk Jinsun Book Cafe and had a cup of coffee. But seriously, dengan kerimasan pakai hanbook, sejuk, kena pegang winter coat, aku rasa tak sabar je nak tanggalkan hanbook tu. And we both ada spillkan coffee dekat hanbook hahaha 

Then, selepas pulangkan hanbook, sambung jalan dekat Insadong. Seriously, kalau nak beli souvenir, only buy it at Insadong ok! Lagi banyak pilihan dan lagi murah kalau nak compare dekat tempat lain. Pastu waktu nak bayar boleh mintak diskaun. Nanti dapatla kurang dalam 2000-3000 won, tak banyak pun tapi bolehla jimat sikit :D 


Ok done with part 1! Jumpa lagi di part seterusnya :D


Saturday, November 12

I'd tried



I'd tried. Many times. And I failed. I know that everything is beyond my power, i'm such a little girl, with no power at all, nothing could be done to make things right. Maybe 'I'd tried' doesn't meant that we had tried the best, to the fullest. We neither don't know that we had done the best. What if we thought that we had done the best but actually we did not deserve that? Nah, life is so unpredictable, mysterious and full with unsolved questions. They say that everything happens for a reason, and I'm still searching for the reasons. I'm not giving up, but I realized that at one point, giving up is the only solution I have.The only thing I could think is that He didn't gave me what I really want, but He really really gave me what I really need.

...

Tiredness.
Of chasing things that does not have the end.
And finally u realize that nothing gonna last long.


12112016
20:58

Thursday, September 8

Takut

Kadang kita terlalu takut
memikirkan masa depan
terus terlupa bahawa Dia itu Ar-Rahman dan Ar-Rahim
Dia takkan biarkan hambaNya keseorangan 

Friday, July 15

Gratitude


Betullah orang cakap, kadang2 benda tu datang tanpa disangka2. Kadang2 bila kita berhenti berharap, dan berhenti berdoa, Dia tiba2 datangkan jalan keluar. Dulu, puas meratap dan menangis, tak tahu jalan keluar , akhirnya Dia Yang Maha Kuasa tunjukkan jalannya. Alhamdulillah ya rabb. Thanks for everything. Sungguhlah, lepas satu demi satu, Dia tunjukkan jalan. Walau banyak dosa hambaMu ni, Kau tetap tunjukkan jalan. Terima kasih ya Allah.
11 July 2016

Wednesday, June 8

Nasi Ayam Simple


 
🍚Nasi 
Tumis bawang merah, bawang putih, halia, mentega 3 sudu. Masukkan bahan tumis , daun pandan , kiub ayam dalam periuk nasi. Masak nasi mcm biasa. Tambah 2 sudu serbuk kunyit utk warna.

 🐓🐓Ayam
Rebus ayam sampai keputihputihan. Pastu angkat ayam, campur dengan kicap manis dan sos tiram. Perap kejap pastu goreng ayam. Kicap yang extra dari bahan perapan tadi boleh jadikan kicap utk nasi ayam.

 💧💧Sup
Guna air rebusan ayam tadi, masukkan kiub ayam, garam, bunga cengkih, kayu manis. Masak sampai sedap . 

🌶🌶 Sos 
Tak buat sos pun. Pakai sos botol je. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...